Nieuw-Zeeland: het land van de Maori

Nieuw-Zeeland: het land van de Maori

Maori zijn de officiële bewoners van Nieuw-Zeeland en spreken hun eigen taal: Maori. Het betekent ‘oorspronkelijk, normaal’. Een kenmerk van een echte Maori is de ‘Tã moko’, ofwel gezichtstatoeages. Door de grote invloed van de Europeanen in de 18e eeuw, leven veel Maori’s tegenwoordig als de meeste Europeanen. De Maori kennen een eeuwenoude eigen dans, de haka. Deze dans wordt bij diverse gelegenheden uitgevoerd, ieder op zijn eigen manier.

 

Maak een rondreis door Nieuw-Zeeland

Het is aan te raden om een camper te huren voor een rondreis door Nieuw-Zeeland. Vertrek vanaf Auckland op het Noordereiland via Kaimanawa Forest Park naar Wellington om daar met de boot de een oversteek te maken naar het Zuidereiland. Rijd via het prachtige Lake Pukaki door naar Milford Sound; de mooiste fjorden van Nieuw-Zeeland. Met de camper kun je makkelijk door Nieuw-Zeeland trekken. Een groot voordeel is dat je het op je eigen tempo kunt doen én je komt de meest bijzondere plekjes tegen.

 

Het Nieuw-Zeelandse klimaat

Gek genoeg heeft Nieuw-Zeeland een best uiteenlopend klimaat. Over het algemeen heerst er een gematigd zeeklimaat, maar omdat het noorden dichter bij de evenaar ligt is het daar warmer dan in het zuiden. In het zuidwesten valt dan ook de meeste neerslag, mede door een sterke westenwind. Even ter vergelijking: in het noorden valt gemiddeld zo’n 650 millimeter per jaar, tegenover 8000 millimeter regen per jaar in het zuiden. Daardoor zijn er in de winter zelfs verschillende skigebieden te vinden.

Emma :